Två verksamheter som är på väg att försvinna - genomför nu gemensam Grundstenen
En ort där handbollen håller på att försvinna och en förening som nästan gått i graven. HK Vaggeryd och Värnamo HK genomför nu tillsammans Grundstenen för att utveckla sina föreningar och väcka handbollen till liv igen.
Grundstenen är en total genomlysning av handbollsklubben där inspiration hämtas från vad andra klubbar gjort bra, och en meny av förslag och idéer ges för att tillsammans bygga "den bästa klubben på platsen med den högsta trovärdigheten". Två föreningar som precis startat upp Grundstenen och haft träff 1 är HK Varggeryd och Värnamo HK. För första gången genomförs Grundstenen med två föreningar samtidigt och tillsammans.
- De genomför träffarna tillsammans men gör sitt eget arbete mellan träffarna. Detta för att de är relativt små föreningar och ganska lika, för att tillsammans diskutera fram lösningar som båda kan ha nytta av, säger Tobias Küller, föreningsutvecklare på Handbollförbundet Väst.
Grundstenen Handboll baseras på fem träffar med förbundet under drygt ett års tid. De klubbar som deltar utser en ansvarig och minst fem engagerade personer som har den tid som krävs för arbetet mellan träffarna.
Vi har pratat med en representant från respektive förening för att bland annat få deras syn på Grundstenen-resan.
HK Vaggeryd
Mousa Mousa är ordförande i HK Vaggeryd och har varit med i föreningen i 11 år.
- Hur kommer det sig att din förening vill genomföra Grundstenen?
- Handbollen håller på att dö ut i Vaggeryd och vill göra en satsning för handbollen i Vaggeryd ska leva vidare.
- Hur ser er verksamhet ut i nuläget?
- Vi är ca 80 Medlemmar i vår förening, vi har 4 lag som är med i seriespel, 2 handboll skolor, 8 ledare 4 domare och 2 funktionärer.
- Vad hoppas ni på för utveckling under er Grundstenen resa och i efterhand? Har ni något/några mål?
- Vi hoppas på att utveckla hela föreningen och bli en stabil och trygg förening. Vill ha flera lag samt flera utbildad ledare domare och funktionärer.
- Hur känns det att ni kommer göra denna resa delvis tillsammans med en annan förening?
- Det känns bra att någon förening på resan, vi lär oss från varandra och utvecklas tillsammans.
- Hur upplevde ni först träffen?
- Första träffen var superbra och ser framemot kommande träffar 😊
- Vad är ert nästa steg inom Grundstenen?
- Jobba med hemuppgiften som vi har fått inför träff nr 2 den 19/november i Värnamo 😃
Värnamo HK
Johanna Dahl är ordförande i Värnamo HK. Hon har varit med i föreningen i ca 4 år. Johanna började som sekreterare och blev sedan vald till ordförande.
- Hur kommer det sig att din förening vill genomföra Grundstenen?
- VHK är en föreningen som nästan "gått i graven" men då det är en klubb som funnits sedan 1971 och är ett viktigt bidrag till rörelseglädje och gemenskap bestämde vi i föreningen oss för att satsa på att bygga upp föreningen igen.
- Hur ser er verksamhet ut i nuläget?
- I dagsläget har vi ca 100 medlemmar. Vi har 5 lag med barn i åldrarna 2-10 år. Vi fick nyligen lägga ner ett flicklag för flickor födda 09-11 pga av för få deltagare.
- Vad hoppas ni på för utveckling under er Grundstenen resa och i efterhand? Har ni något/några mål?
- Att sätta VHK på "Värnamokartan". Att väcka intresset till liv för handboll och att få alla att känna sig välkomna till vår klubb som innehåller mer än bara fysisk aktivitet.
- Hur känns det att ni kommer göra denna resa delvis tillsammans med en annan förening?
- Det känns bra att göra det tillsammans med en klubb som är ungefär i storlek som vår. Vaggeryd brottas även med samma utmaningar som vi. Att ha någon annan klubb att bolla med känns skönt.
- Hur upplevde ni först träffen?
- Inspirerande!
- Vad är ert nästa steg inom Grundstenen?
- Vi sitter nu och gör en PP-presentation om vår klubb som vi ska visa på vår nästa träff. I uppgiften till träff 2 ska vi bland annat arbeta med föreningens trovärdighet, värdegrund, vision, policy och målsättning. Vi ska även arbeta igenom vår föreningsidé. Mycket av detta återfinns i våra stadgar som vi även går igenom.
Mer information
Publicerad: 2024-10-22
Senast uppdaterad: 2024-10-22
Författare: Louise Idebäck