Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Beachhandboll

Beachandboll är en variant av handboll som spelas på sand och är för många sommarens höjdpunkt. Inom beachhandbollen stimuleras ett publikfriande spel - eftersom den fysiska kontakten som tillåts mellan spelarna är begränsad ges spelare möjlighet att göra spektakulära mål. I en beachhandbollsmatch är det ofta högt tempo och det blir ofta många mål.

Beachhandbollen är internationellt etablerad och på stark frammarsch i Sverige med ett landslag (herrar) i världsklass.

Ett lag består av tre utespelare och en målvakt och ett gäng avbytare på bänken. Planen är något mindre än normalt och matchtiden kortare. Beachhandboll spelas i alla åldrar av dem som gillar sand mellan tårna. Även om det är en avslappnad form av handboll är den fysiskt krävande.

Den viktigaste grundstenen i alla former av handboll är fair play. Att respektera domare, ledare och motspelare i alla situationer såväl på som utanför spelplanen bidrar till en inkluderande och avslappnad atmosfär i vilken alla ska känna sig välkomna.

Beachhandbollsplaner

Det byggs nya beachplaner runt om i landet och just nu finns det cirka 60 stycken fina beachhandbollsanläggningar i Sverige att tillgå, från norr till söder. Trenden visar tydligt att kommunerna ser beachhandbollen som något mycket positivt och ett berikande inslag som inte kostar för mycket. En aktivitet som ligger i tiden som en social, billig, lätt och rörlig sport.

Om man vill hålla ner kostnaderna på att bygga beachhandbollplaner så är gamla tennisbanor eller grusplaner för fotboll bra alternativ. Då slipper man gräva och göra grundarbetet och man sparar mycket pengar. Hittar man sådana ytor behövs det bara sand och sarg som håller sanden på plats - så har man sin beachhandbollsplan.

Stöd för beachhandboll

Föreningar kan söka stöd för projektet Let´s play och prova-på aktiviteter. Det finns dessutom projektmedel att söka från Svenska Handbollförbundet gällande nya spelformer, domarutbildningar samt tränar- och ledarutbildningar. Läs mer om stöden från SHF >>

Mycket hjälp och stöd finns att hämta hos RF-SISU. Exempelvis deras anläggningsstöd >> Länk till annan webbplats.

Kontakta även er kommun för att diskutera stöd till exempelvis anläggningar.

Så spelas beachhandboll


Spelplanen
Spelplanen är 27 m lång och 12 m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40 cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 m. Målen ska vara 3 m breda och 2 m höga.

Speltid
En match består av två halvlekar som är 10 minuter vardera och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (en spelare mot målvakten).

Matcherna startas alltid med uppkast och det görs inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakten innanför målgården.

Så räknas mål
Vanliga mål = en poäng.

Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng.

Straffmål = 2 poäng.

Shoot out
Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS! ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen.

Så spelas bollen
Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Till beachhandbollsreglerna >> Pdf, 13.4 MB.

Föreningar
I vårt distrikt finns det en registrerad beachhandbollsförening, det är Göteborg Beach Handball Club. Flera föreningar har beachhandbollsplaner och ett par stycken föreningar är på gång.

Läs mer om beachhandboll och se matcher >> Länk till annan webbplats.

Är ni intresserade av att börja med beachhandboll, skapa beachhandbollsplaner, eller har ni övriga frågor? Kontakta kansliet! >>

Publicerad: 2022-11-16

Senast uppdaterad: 2022-11-29

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!