Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Foto: Peter Gustafsson, Mariestadstidningen

Full fart med rullstolshandboll i Mariestad

Den 10 juni arrangerades en kombinerad prova på- och spelarutvecklingsdag för rullstolshandboll.

Under året har Svenska Handbollförbundet tillsammans med de olika distriktsförbunden bjudit in till ett antal kombinerade prova på- och spelarutvecklingsdagar i rullstolshandboll. Träffarna har varit på olika orter runtom i landet. Lördagen den 10 juni var det dags för en rullstolshandbollsdag i Mariestad. Flera av deltagarna ingår redan i en grupp som tränar rullstolshandboll regelbundet i Mariestad. Detta uppmärksammades i Mariestadstidningen den 16 maj.

Nedanstående text är hämtad från artikeln i Mariestadstidningen 230516 och publiceras med tillåtelse av Peter Gustafsson på Mariestadstidningen.

Handbollen är stor i delar av Skaraborg. Projektet kring rullstolshandboll/parahandboll tog fart för tre år sedan i Skövde när de fyra stora handbollsklubbarna i staden bestämde sig för att tillsammans genomföra parasportprojektet kring handboll för personer med funktionsnedsättning.

– Det räckte med en prova på-dag i parahandbollen (för gående) för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Parahandbollen heter Skövde United och lockade till sig ett 20-tal, men när det gäller rullstolshandbollen var det inte lika stor uppslutning.

– Jag tog kontakt med Mariestads AIF för att höra om de kunde tänka sig att hushålla denna träning. Vi försöker få ihop ett lag, säger Linus Edlundh, idrottskonsulent vid Västra Götalands parasportförbund i Skövde. Med rullstolsidrotten är det svårt att nå ut och få dem att komma. Det kan bero på att de inte är intresserade av handboll, inte fått informationen eller andra orsaker, fortsätter Linus Edlundh, som berättar att närmaste lag finns i Göteborg.

Nu träffas rullstolsburna barn i Mariestad för att träna och ha roligt.

– Jag hörde med föräldrarna till barnen. De har sett glädjen och därför tog jag kontakt med Maif. Maif står för bokningen, tillhandahåller material och får sedan projektpengar från Handbollförbundet Väst.

Daniel Sirén är ledare för träningarna i Mariestad, Han är även ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar Skaraborg (RBU). Han hoppas att flera hittar till rullstolshandbollen. En inkörsport kan även vara i Lidköping, där det finns en ”idrottsskola” för parasporten.

– Där genomförs regelbundna prova på-tillfällen där olika föreningar erbjuder prova på. Tanken är att marknadsföra vår verksamhet och även få igång via skolor. Vi hoppas på mer i höst, säger Linus Edlundh.

Publicerad: 2023-06-26

Senast uppdaterad: 2023-06-29

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!