Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Herrlandslaget jublar efter att ha vunnit EM-guld 2022.

Jerringpriset - så röstar du på herrlandslaget

Herrlandslaget i handboll kan prisas som årets lag på Idrottsgalan i januari – samtidigt som laget även nominerats till Radiosportens Jerringpris som delas ut samma dag. – Det är många stora namn och lag som fått priset tidigare och konkurrensen efter ett fantastiskt svenskt idrottsår 2022 är stor, så det är väldigt ärofyllt att vi är nominerade, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Bilden: Landslaget jublar under prisutdelningen efter EM-guldet 2022.

Den här artikeln publicerades 2022-11-24 och har efter det uppdaterats.


SÅ RÖSTAR DU PÅ HANDBOLLSLANDSLAGET

1) Via webben (https://sverigesradio.se/artikel/jerringpriset-2022-webbrosta-har Länk till annan webbplats.)

2) Via SVT:s app Duo (https://www.svt.se/duo Länk till annan webbplats.)

3) Genom att ringa till 099-906 04*

4) Omröstningen stänger klockan 12:00 den 16:e januari och öppnar igen klockan 20:00 samma kväll, under Idrottsgalan. Då kan du rösta igen!

* = Kostar 9,90 kronor per samtal (plus ev. trafikavgifter). 9,03 kr går till Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än bara idrott” för att motverka psykisk ohälsa.


RADIOSPORTENS MOTIVERING

En modern klassiker. Efter 20 års väntan blev Sverige återigen Europamästare i handboll. Lagkapten Jim Gottfridssons instruktioner i Sveriges avslutande time-out i finalen mot Spanien har blivit bevingade. EM i handboll är, sett till konkurrensbild, minst lika tufft som VM eller OS.Den 16 januari har de svenska herrarna chansen att vinna samtidigt i två av landets största arenor och i våra två största städer. Dels på handbollsgolvet i Scandinavium där Uruguay står för motståndet i den avslutande gruppspelsmatchen i VM, dels på galagolvet i Avicii Arena i Stockholm.

I huvudstaden arrangeras nämligen Idrottsgalan där Sveriges främsta idrottare ska hyllas och prisas. Efter EM-guldet i Budapest i januari – Sveriges första på 20 år – har Andreas Palicka, Jim Gottfridsson, Max Darj & Co chansen att ta hem dubbla priser.

Efter att först ha nominerats som en av fyra kandidater till årets lag blev det i dag officiellt att landslaget även är nominerat till det prestigefyllda Jerringpriset, där svenska folket röstar fram årets bästa svenska idrottsprestation.

Jerringpriset instiftades av Radiosporten 1979, samma år som den legendariske radiomannen Sven Jerring avled, och Ingemar Stenmark blev den första, historiska mottagaren av priset. 1990 gick priset till herrlandslaget i handboll efter VM-guldet i Prag. Förutom 1990 har det bara hänt vid tre ytterligare tillfällen att ett lag har fått priset: 1982 när IFK Göteborg prisades efter Uefacuptiteln, 1994 när herrlandslaget i fotboll tog VM-brons och i fjol när ridsportens hopplandslag tog hem det efter OS-guldet i Tokyo.

Bland de individuella Jerringprisvinnarna finns, förutom Stenmark, namn som Mats Wilander, Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Annika Sörenstam, Magdalena Forsberg, Zlatan Ibrahimovic, Charlotte Kalla, Sarah Sjöström och Armand Duplantis.

– Det är fantastiska namn som finns bland de tidigare pristagarna och det är oerhört stort att vi finns med bland de som kan vinna det för 2022. På samma sätt som Bengan Boys-generationen inspirerat mig och alla andra i dagens landslag hoppas jag att vi kan vara förebilder för dagens ungdomar som spelar handboll, säger Jim Gottfridsson som utsågs till turneringens mest värdefulle spelare i samband med EM-guldet.


Publicerad: 2023-01-11

Senast uppdaterad: 2023-01-13

Författare: Daniel Vandor

Intressant? Dela gärna!