Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Foto: Markus Amplifyphoto

Serieindelningen fastställd för säsongen 2024-2025

Handbollförbundet Väst har fastställt serieindelningen för division 2 till U10 för kommande säsong. Justeringar har gjorts för att balansera reseavstånd och lagens önskemål. Nu börjar arbetet med att skapa spelscheman för de cirka 1200 ungdomslagen, 137 seniorlagen och 10 parahandbollslagen. Titta gärna igenom indelningen så att alla era lag finns med. Saknas något så återkom snarast.

Handbollförbundet Väst tävlingskommitté (TK) har den 3 juni 2024 fastställt serieindelningen för division 4 till U10 (division 2 & 3 har varit fastställda sedan 13 maj.)

Till den fastställda serieindelningen >> Excel, 77.8 kB.

I serierna som nu är fastställda så finns det följande:

 • Ca 137 seniorlag fördelat på 14 serier herr & dam
 • Ca 1200 ungdomslag U19-10 fördelat på 1114 serier pojkar & flickor
 • 10 parahandbollslag
 • Vi har 7 lag från vår norra del i distriktet som kommer att spela i HF Mitt
 • Ca 590 lag till minihandboll U8-U9 Dessa lag finns dock inte med i någon indelning nu utan kommer att presenteras senare.

Vad har hänt sen förslaget?

 • En del har dragits ur lag.
 • En del lag har tillkommit.
 • En del önskemål har vi kunnat uppfylla.
 • Vi har fått göra om några serier utifrån utdragningar vilket innebär att ert lag kan ha fått plats i en annan serie.

Har ni råkat ut för det så kan det bero på att vi har behövt se till helheten vilket medfört att just ditt lag har behövt byta serie.

Barn/Ungdom
En del av er har skickat in önskemål/synpunkter om vissa förändringar utifrån förslaget.

Vi har försökt att ta hänsyn till dessa önskemål men inte kunnat gå i mål med alla. Det beror på att alla föreningar och lag inom HFV måste få goda förutsättningar för ett givande seriespel. Då vårt distrikt sträcker sig över ett stort geografiskt område behöver vi hitta lösningar som gör att alla kan vara med och spela handboll mot ett varierat motstånd vilket innebär att vi alla behöver hjälpas åt.

Någon tycker att man får en lång resa om man behöver åka 1 timme med bil till en eller några matcher medan andra varje gång får åka 2-3 timmar för att komma till en match och dessutom ska alla hem igen, så klart det blir skillnad.

En del av er får dra ett större lass än många andra när det gäller resorna men vi har de laganmälningar vi har i år och utifrån det har vi nu fastställt serieindelningarna för kommande säsong utifrån vad vi tror är den bästa helhetslösningen.

När vi tänker reseavstånd i våra serier så räknar vi fram och tillbaka för att hitta det bästa för så många som möjligt. Vi räknar avstånd genom det lag som har längst att åka till de andra lagen i serien. Summerar och sen tar vi ett snitt på det antal lag som ligger i serien för att få en skaplig bild av hur det ser ut.

Som ni kan se så tänker vi sammandrag i många serier och det grundar sig både på tradition från och där traditionen inte har varit så stark innan sammanslagningen är det geografin för lagen i serierna som avgör. I de fall vi har ett eller några lag med längre resor i en serie har vi valt sammandragsserie för att detta/dessa lag inte ska behöva åka långt varje helg för en enda match. Så här tänker vi i de allra flesta fall upp t.o.m. 14 men det finns undantag.

Vi är väl medvetna om att man i äldre klasser inte är så förtjust i sammandrag men som vi tidigare har varit inne på måste förbundet tänka på alla föreningar/lag och det är dom förutsättningar som tävlingskommittén har att rätta sig efter.

Ett exempel på hur vi tänker är

 • P13 nivå 1 där de allra flesta lag ligger i eller kring Göteborg men där det finns några lag som har en längre resa att göra, tex från Skövde – Göteborg som tar ca två timmar att åka till match. Det är så klart lika långt åt båda håll men det ena laget skulle behöva åka den sträckan varannan vecka i en rak serie vilket inte är rimligt.
 • Vi vill ge möjlighet till alla lag att kunna spela på sin nivå i den mån det är möjligt. Genom sammandragsserier så behöver man inte resa lika mycket och man reser heller inte varje vecka. Att tex våra nivå 1-serier bara ska bestå av lag i och kring Göteborg pga. reseavståndet gynnar inte svensk handboll i längden och vi behöver alla hjälpas åt.

Vi har fått en del utdragningar vilket har gjort att vi i några fall har behövt göra om serier då det har blivit för lite lag kvar i en serie.

Vi har i största möjliga mån bevarat serierna enligt förslag då det är det som ni alla har tagit del av i tidigare utskick och att då utifrån önskemål göra om serierna allt för mycket skulle påverka de lag som var nöjda med serieindelningen och därför inte har skickat in önskemål om ändringar i stor grad.
Om då förutsättningarna i serierna ändras markant när vissa lag vill byta serie så skulle med största sannolikhet flera av de kvarvarande lagen också vilja byta. Vi har således sett till helheten och kunnat tillmötesgå ändringar när det inte påverka övriga lag i en serie negativt.

I de fall förutsättningarna i en serie skulle bli markant försämrade antingen i sin helhet eller för enskilda lag om vi skulle tillgodosett önskemål om byte/ändringar så har vi valt att ligga kvar enligt förslaget. Men vi har även i några fall varit tvungna att tänka om och skapa några nya serier och detta beror bl.a. utdragningar

U14
Är fortsatt en utmaning, denna klass ska spela seriespel, spela minst fyra steg i USM samt delta i distriktslagsverksamheten. Det blir ett tufft schema och vi vet att denna klass speciellt inte är nöjda med sammandragsserier men pga. ovanstående så är alternativen inte så många om vi ska få till ett seriespel.

Vi kommer även i år att trycka ut till matchläggarna vikten av att lagen faktiskt får sin vila mellan matcherna så att alla kan spela matcher på en rimlig nivå.


Senior
Vi har fått in ett antal önskemål i framförallt Damer div. 3, Damer div. 4 samt Herrar div. 4 om att få byta serie då man tycker att man har hamnat i en serie med för långa resor.

Tyvärr vill i stort sett alla byta till en och samma serie vilket så klart inte är möjligt då det inte finns plats för alla men vi har också valt att neka byten av serie för att det annars skulle bli allt för få lag kvar i den/de serier som lagen vill byta ifrån.
I div. 2 och div. 3 sker indelningen strikt beroende på geografisk placering.
I lägsta serienivån (div. 4) har HFV TK beslutat att vi rullar på vilka lag från Göteborg som placeras i serier med längre reseavstånd. Det innebär att de lag som låg i serier med längre resor förra säsongen har placerats i serie med kortare resa denna säsong (när detta vart möjligt). Nästa säsong kommer vi återigen skifta så de lag som hamnat i serie med längre avstånd i år hamnar i serie med kortare avstånd nästa säsong.

Vad händer nu?

 • Vi kommer att påbörja allt arbete med att göra spelscheman för serierna. Vi har ca 1800 lag som HFV ansvarar för serieverksamheten och sammandrag för minihandboll. Alla serier ska lottas i det Profixio samt att minihandbollen ska byggas.
 • Ni kommer under vecka 25 att få ut alla underlag så att ni under sommaren kan lägga era hemmamatcher. Vi återkommer med mer information till föreningen.
  I mitten av augusti är sista dag som ni ska ha lagt in matchtider i Profixio. Ni kommer ihop med detta att få mer information om hur ni ska gå tillväga.

Om ni sen har andra aktörer som lägger era matcher blir det ni som får ombesörja att det hamnar i rätta händer. Vidare information om matchläggningen kommer ihop med underlaget.

Bifogat hittar ni ett dokument med de fastställda serierna. Observera att det finns en flik för varje klass.

Minihandboll/Handbollsfestival Light
Ni kommer under nästa vecka få ut dels en arrangörsplanering och dels gruppindelningar för Minihandboll och Handbollsfestivaler Light inför hösten. Det är viktigt att ni redan när ni lägger övriga matchtider bokar upp halltid även för Minihandbollssammandrag och Handbollsfestivaler Light som ni ska vara arrangörer för.

 

Publicerad: 2024-06-04

Senast uppdaterad: 2024-06-05

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!