Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Ordförandens krönika: Ny fas i säsongen, domare och funktionärer

Varje månad skriver vår ordförande Mattias Nord en krönika i samband med utskicket av vårt nyhetsbrev. Månadens krönika handlar om bland annat om handbollsperioden nu i maj samt domare och funktionärer.

Bästa handbollare,

Så är vi plötsligt inne i maj månad där vår handbollssäsong går in i en ny fas. Bakom oss ligger mörka novemberkvällar och resor till bortamatcher längs snöiga vägar likväl som uppvärmningspromenader i minusgrader. Nu går vi in såväl slutspelens som vårcupernas härliga period och vårt distrikt visar framfötterna på alla fronter. I SM slutspelet på seniorsidan håller vi tummarna för finalspel på både dam och herrsidan, och när det kommande helg vankas finalspel i USM är det hela 20 lag från HF Väst som tar sig till Uppsala i helgen för att göra upp om de ädla medaljerna. Jag passar på att önska lycka till!

Precis som för de första vårblommorna är det som sagt blomstringstid för Vårcuperna, och helt nyligen spelades Potatiscupen och om bara någon vecka är det dags för både Bohus Cup och Aranäs Open. Flera hundra lag deltar i samtliga och det innebär förutom cupglädje och fina matcher, även möjligheten för arrangerande klubbar och orter att ta emot gästande lag från när och fjärran. Cupernas betydelse för att sätta ett härligt avslut på säsongen och för många unga lag att möta nytt motstånd är lätt att förstå, men de är även ett gyllene tillfälle för alla våra domare att få träning, utbildning och utveckling.

Just domarna och rekrytering, utveckling och utbildning av dem är en otroligt viktig del av vår verksamhet i förbundet. Utan domare står vi oss slätt när det ska spelas matcher, och ju fler och bättre domare vi har desto bättre blir det för alla involverade. Ett av våra stora projekt handlar om just domarrekrytering, och redan efter första projektåret har vi tagit stora kliv mot de uppsatta målen.

Vi kan exempelvis notera att det utbildades 127 nya Steg 3 domare, att vi har 7 nya domarmentorer igång och att 9 domarpar har en utsedd mentor samt att det finns 21 aktiva matchinstruktörer som tillsammans såg 144 matcher under säsongen. Av våra mål att genomföra 75 föreningsdomarutbildningar och 10st steg 3 utbildningar blev utfallet 90st föreningsdomarutbildningar och 18 steg 3 utbildningar.

Galet bra start på projektet och en stor eloge till Domar- och Funktionärskommitténs alla eldsjälar för ett fint jobb. Nu ankommer det på oss alla att vårda och ta hand om alla dessa nya resurser, och att vi gör vårt bästa för att skapa en fin arbetsmiljö för domarna så att de vill och kan fortsätta utvecklas. Matcherna och hallarna är exakt det, dvs domarnas arbetsmiljö och vill vi ha fler duktiga domare i framtiden så är det ett gemensamt ansvar att ge dem rätt förutsättningar.

Allt gott tills vi hörs igen!

Mattias Nord
Ordförande

Publicerad: 2023-05-02

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!