Hem / Förbundet / Nyheter / Engagera din förening i Lilla VM

Engagera din förening i Lilla VM

Vi har framför oss mästerskapsåret 2023, då Sverige återigen kommer att arrangera inte mindre än två världsmästerskap i handboll, herrar i januari och damer i december. Lilla VM är barnens VM, där de får testa på handboll och konceptet Hand the Ball.

Hand the Ball är en form av handboll som motiverar till lek och rörelse och att spela handboll med den mjuka goalchabollen. Det är en ny pedagogisk form där barnen lyssnas på och där leken anpassas efter barnen. Momenten påminner om handboll och kan genomföras både utomhus och inomhus.

Lilla VM genomförs av en lokal förening. Det kan genomföras som:

  • Idrottslektion
  • Fritidsaktivitet
  • Friluftsdagsaktivitet
  • Rastaktivitet
  • Turnering

Är ni redan ute i skolorna i ordinarie verksamhet är detta ett perfekt tillfälle att använda Hand the Ball.

Hand the Ball handlar om så mycket mer än bara rekrytering av handbollsspelare. Det handlar även om att ha en god påverkan på barns rörelse och aktivitet och att skapa en positiv upplevelse av idrotten och föreningsliv i en miljö där det kanske normalt sett inte är så synligt.

Mer information om Hand the Ball: Till Hand the Balls hemsida >>

Vad behöver vi göra som skola?

Det ni som skola behöver göra är att skapa förutsättningar för att en lokal förening komma till er skola. Det innebär att skapa tid och plats för när det kan genomföras utifrån era behov och önskemål. Ni behöver även utse en kontaktperson.

Vad behöver vi göra som förening?

Det ni som förening behöver göra är att utbilda instruktörer i Hand the Ball som kan gå ut i skolorna för er förening och genomföra aktiviteter. Därefter behöver ni kontakta skolor i ert närområde för att boka in när ni kan komma dit. Sedan är det bara utförandet på plats kvar.

Utbildningen för instruktörer planeras och genomförs efter kontakt med ditt distriktsförbund.

Mer information om Hand the Ball utbildningar: Till Hand the Balls hemsida >>

Vilken ekonomi finns bakom projektet?

För att genomföra Lilla VM finns det olika bidrag att söka. Pengar som ni som förening kan använda till att arvodera personer som är ute i skolorna eller på annat sätt bekosta den verksamheten. Ert distriktsförbund kan också ha egna bidrag ni kan söka för Lilla VM.

Hand the Ball

Föreningar anslutna till Svenska Handbollförbundet kan söka projektstöd om max 25 000kr för Hand the Ball, som sedan kan användas för att betala den utbildningen som krävs för Hand the Ball.

Priset för utbildningen är 10 000kr och föreningen skickar 2-4 st ledare. I utbildningen ingår ett startpaket med 20st gröna streethandbollar (med värdegrundsord på), 1 bollsäck, 1 rebounder och 1 mål. Varje deltagare får egen digital övningsbank i 1 år genom sideline och projektet får ta del av framarbetat spin-off material.

Återstartstöd

Föreningar kan också söka återstartstöd där ett område som går att söka för fram till och med 1 oktober är just Lilla VM. Maximalt belopp att söka är 60 000kr/förening. En grundförutsättning för stödet är att det i verksamhetsplanen och budgeten beskrivs en plan för minst 20 olika skolbesök med minst 60 aktiviteter/lektionstimmar för att föreningen ska kunna söka maximalt stödbelopp. Det ska framgå när, var och på vilket sätt föreningen vill arrangera sitt Lilla VM.

Inom ramen för stödet erhåller föreningen ett utrustningspaket om 100 st VM-t-shirts mot en kostnad på cirka 7 500kr och som faktureras projektet/föreningen. 

Mer krav för ansökan och information: Till svenskhandboll.se >>

Har du några frågor om Lilla VM i Väst eller vill din förening vara med? Kontakta This is a mailto link.

GÖTEBORG
Gullbergs Strandgata 36A

411 04 Göteborg

SKÖVDE
Gustav Adolfs gata 49

541 45 Skövde

KARLSTAD
Industrigatan 1
652 21 Karlstad

This is a mailto link
031-707 18 90

Bankgiro: 5500-8643
Org.nr.: 857200-6750

SOCIALA MEDIER

Facebook_vit.svgInstagram_vit.svgLinked_vit.svg